Rindö Redutt – februari 2023

Foto

Fort

Vägen till Rindö Redutt sluttar uppför. Det är is på vägen och halvvägs upp för backen gör jag misstaget att stanna för att ta beslutet om jag ska parkera där jag är eller chansa på att det finns en parkering längre upp. Jag kommer inte vidare utan tvingas backa tillbaka bilen så att hjulen kommer upp på snö i stället för is. Då går det bättre. Jag chansar på att det går att ställa sig längre fram och det gör det. Hoppas bara att jag kommer härifrån igen när jag är klar.

Det finns en skylt vid bron som leder över till fästningen som upplyser besökaren om att man beträder området på egen risk. Men vad bra! Låt besökaren själv bestämma i stället för att låsa ner och mura igen militärhistoriska minnen.

Redutten ligger högt och det är fin utsikt över Stockholms skärgård. Det står tre bilar på planen inne i fästningen men rutorna är frostade så de har nog stått här över natten. Jag går runt och fotar ostört. Det brukar löna sig att vara tidig. Jag vet inte om redutten används till något men det står några gipsstatyer i ett fönster. Kanske bedrivs det någon form av konstskola här?

Det finns inga öppna dörrar, eller rättare sagt, jag hittar inga öppna dörrar. Det hade varit kul att se insidan. Jag stannar inte länge och kommer i väg utan problem. Jag tar det extra lugnt ner för den isiga vägen.

Redutt är franska och betyder fästning, ofta i en kvadratisk form där eldgivning kan ges år alla väderstreck.