Skyttevärnslinje, Norra Fronten, Täby – februari 2023

Urban Exploration

Bunkrar

Skyttevärnslinjen i Skavlöten i Täby är en del av den norra försvarslinjen. Jag har systematiskt betat av bunker efter bunker i snart 5 år. Trots detta har ändå Skyttevärnslinjen i Skavlöten bara hunnit bli det 10:e objektet jag besökt.

Jag har spenderat morgonen på Rindö och sett några militärhistoriska platser men känner att jag har lite mer kraft kvar i benen så jag svänger in till Skavlöten på vägen hem.

Parkering finns vid Skavlötens friluftsgård och badplats och Skyttevärnslinjen ligger bara en bit upp i skogen. Värnet är ovanligt långt och sträcker sig över hundra meter genom skogen för att sluta nästan alldeles bredvid Skavlötens KSP bunker nummer 2.

Skyttevärnet är helt osynligt om man står nere vid skogsbrynet och tittar upp i skogen. Jag föreställer mig hur en eventuell fiende skulle ha kunnat komma mycket nära innan man behövt öppna eld. Det finns inte heller någonstans att ta vägen utan fienden hade behövt ta reträtt tillbaka åt det håll man kommit ifrån.

Där skyttevärnet tar slut i sydöst ligger en liten mini-bunker. Det är en öppen, liten bunker med ett litet krypvärn som leder från bunkern över till det öppna skyttevärnet. I bunkerns mitt står en stolpe kvar som kanske någon gång i tiden huserat en kulspruta.