Furuvik militärt fort – juli 2019

Urban Exploration

Bunkrar

Äntligen sommar, äntligen semester. Fast i år blir det inte så mycket semester. Bara två veckor med en veckas jobb mitt emellan. Jag har precis bytt jobb och vill inte ta ut för mycket förskottssemester.

Jag och dottern har åkt till landet. I år ska det bli kvalitetssemester. Inga onödiga långkörningar och framför allt inga tält och campingar. Planen är att ha landet som bas och därifrån åka på dagsutflykter. Idag ska vi till Furuvik. Förra gången vi var i Furuvik campade vi i Älvkarleby.

Vi börjar morgonen med att försova oss. Det är extremt ovanligt att jag försover mig. Det händer en gång var femte år. Vi kommer i alla fall iväg och sätter kurs mot Gävle. Vi åker 56:an från Heby och det är nästan ingen trafik alls. Det tar bara en och en halv timme upp till Furuvik. Vi är alltså bara en halvtimme försenade. Det är köer vid entrén och rätt mycket folk. Efter 20 minuter är vi inne. Vi går raka vägen till tivolit.

Furuvik har inte bara ett zoo, ett tivoli och ett bad. Här finns dessutom lite annat smått och gott. Vid mitt förra besök såg jag att det låg något sorts fort längst uppe vid norra stranden. Min dotter var då sex år gammal. Vi hade åkt klart på tivolit och tittat på djuren. Men klockan var mycket och dottern började bli trött. Det var alltså inte läge att knata hela vägen upp till fortet. Jag hade tänkt åka tillbaka till Furuvik redan nästkommande år men i realiteten skulle det dröja fyra år tills vi återvände.

I år struntar vi helt i djuren och efter ett kort bad går vi upp till fortet. Det visar sig att fortet ligger på en egen liten ö och vägen dit går över en bro. Vi drar av en tipsrunda på ön innan vi anländer till fortet. Det visar sig vara ett riktigt gammalt militärt fort som har gjorts om till museum! Gud så praktiskt. Dottern får åka karusell och pappa får fota. Fortet är mycket välbevarat. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Man kan gå runt på egen hand nere i bunkern. Kanonrummen är intakta och går att komma in i men sovrummen har stängts av med glasrutor. Dottern tycker att det är riktigt kul att gå ner i bunkern. Hon har aldrig tidigare visat något större intresse för dem platser jag har fotat. Hur ska jag tolka detta? Är det fortets läge som en del av nöjesfältet som spelar in eller är hon på riktigt intresserad av fortet? Jag gissar att det är läget som avgör. Vi går ner till stranden och doppar händerna i havet. Efter det går vi hela vägen tillbaka till tivolit.

Dottern börjar visa tecken på rastlöshet och jag har lärt mig att tolka detta som att vi börjar bli redo att lämna nöjesfältet. Whitesnake ska spela senare på kvällen och jag är glad att jag redan sett dem spela på Sweden Rock. Innan vi går vill dottern ha en milkshake. Det är den godaste milkshaken som jag någonsin har smakat.