Näs bruk, kolhus plintar - mars 2024

Urban Exploration

Industrier

Det är påskafton och jag har äntligen kommit för mig att åka på en lite längre fotoresa. Från början var tanken att jag skulle åka över två dagar och övernatta på ett vandrarhem mellan Borlänge och Falun, men detta bantades i stället ner till en dagstur. Det är i alla fall sol när jag åker från landet halv åtta på morgonen. Det ska ta ca 1 1/2 timme upp till mitt första stopp som ligger norr om Horndal. Google Maps föreslår 3 olika vägar och jag väljer en väg som jag inte åkt förut. Ibland har man tur och det dyker upp något på vägen. Jag passerar Näs bruk och imponeras av en ganska lång, rätt gammal järnbro som spänner över älven. Det är enkeltrafik över bron.

Näs bruk ser intressant ut. Jag minns inte om jag har varit här tidigare. Kraftverket behöver i alla fall undersökas men det visar sig ligga bakom lås och bom. På vägen tillbaka till stora vägen ser jag plötsligt en massa betongpelare inne i skogen. På min vänstra sida tornar sig en stor vägg upp med gröna stenar och jag inser att jag har hittat något intressant. Detta är alltså resterna av det gamla kolhuset som när det var nybyggt var ett av de största husen i Skandinavien. Det kan jag tänka mig. Betongpelarna sträcker sig över en sjukt stor yta. Min första tanke var att detta måste vara någon form av stridsvagnsspärr liknande den som finns inne i skogen vid Stockholms universitet. Men som sagt, detta är något helt annat.

Solen skiner och jag är tacksam för den fina ljussättningen som detta bidrar till. Efter en liten tur inne i skogen går jag upp på den gröna muren och tar några överblicksbilder. Det känns skönt att redan innan det första inplanerade stället ha ett bra ställe med bilder i bagaget. Det är en del folk ute och promenerar och en dam med hund tvingas jag passera två gånger med bilen. Nu vidare till gruvan Morfars ort.